Youtube verifikacija – kakve promene donosi?

Jedna zanimljiva stvar se dešava sa Youtube-om ovih dana. Naime, juče su obavestili sve youtubere, kao i sve kanale, da im se skida verifikacija (zašto je verifikacija bitna, o tome možemo da raspredamo u nekom drugom tekstu, ali je bitna po nekoliko tačaka). Među njima su se našli kako mali srpski kanali tako i veliki kanali poput Pornhub, Ariana Grande, pa i kanali samog Youtube-a.
Već nam je dobro poznato da su oduvek bili u problemu sa algoritmima (sa kojima i dalje ne mogu da se izbore i saberu). Ali, ono što su sada uradili pokazuje nam još jedan nivo kako nefuncionalnosti tako i nezrelosti.
Jasno je da Youtube želi promene i inovacije, ali ukidanje verifikacija, a onda njihovo ponovno vraćanje određenim kanalima nema nekog smisla, a ni ozbiljnosti.
Iako je Youtube deo Google-a (koji uglavnom sam po sebi i inerciji funkcioniše, ali je i u rukama dobro organizovanog tima), u njemu kao da sedi neko ko ovaj kanal nikada ne koristi. Sve izgleda kao kada inspektori dođu u neku inspekciji (na primer prodavnice za lutke), a ceo život su se igrali samo kamenjem i loncima.
Youtube nam iznova i iznova pokazuje da nije dorastao svojim korisnicima i kreatorima sadržaja i kao da ni jednom na vreme nije naučio zadatu lekciju ili odradio domaći zadatak.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *