VIRTUELNE učionice, ONLINE učionice

Nekima je ovo već uveliko poznato, neki se tek sada susreću sa tim. Ono što je sigurno, online učionice, video predavanja, Viber učionice, YouTube live časovi, Google classroom… sve nas je to stiglo već juče odjednom i neočekivano. I ne zato što smo super-duper digitalno napredni već je do neminovnosti.

Ovakav način predavanja nije nov, ali ovoliko masovan svakako jeste. Šta treba da znamo? Da će mlađima biti sve jako zanimljivo. Bar u početku. Učitelji, nastavnici, profesori… isprobaće nove tehnike prenošenja znanja. Nekima će to biti potpuna novina. I jedna i druga strana će se navikavati i zajedno prolaziti kroz proces online sazrevanja.

Ono što me raduje je što će ovakav način komunikacije i usvajanje znanja sa obe strane smanjiti međugeneracijski tehnološki jaz. A to je neophodno!

Da li može? Da li je takav sistem održiv? Koji su dalji koraci u razvoju ovakvih vrsta predavanja? Vreme će nam pokazati.

Jedno je sigurno – uvodimo novitete, hteli mi to ili ne.Image result for online classroom

PREDLOG

Napravite Viber grupu u kojoj će biti nastavnik (razredni) i deca putem koje će se prenositi osnovne informacije. Ova opcija je uveliko zaživela.

Pokrenite Google Classroom – svaki nastavnik/profesor može da ima svoju “učionicu” za svako odeljenje koje mu predaje. Može da mu zadaje zadatke, domaći, da zakazuje objave, zakazuje sastanke i časove i slično…

Želite da se gledate? ZOOM je sjajna aplikacija u kojoj svi učesnici mogu međusobno da se vide. Nešto slično SKYPE-u, ali na još  organizovanijem nivou.

Ako hoćete da vaše predavanje ostane trajno zabeleženo, jedan od predloga je Youtube (live) video.

Potreba za ovakvim znanjem je odavno prisutna, ali sada se pretvorila u neophodnost. Već nekoliko godina bavim se digitalnom pismenošću i vidim koliko deca žele da i odrasli znaju njihov jezik i jezik digitalizacije. Najčešće mogu o tome da pričaju samo sa svojim vršnjacima.

Shvativši da je opšte digitalno obrazovanje neophodno, svako malo u pripremi je neki novi degment/mreža. Između ostalog, ove zime napravili smo  prvu YouTube školu na ovim prostorima, a i šire. I ovakva škola, kao i svaka druga nije samo za decu. Između ostalog o tome smo učili i nastavnike i profesore.

Zbog čega je online učionica neophodna?

Jer svako može da drži predavanje iz svoje fotelje.

Šta mi je potrebno?

Računar, internet, kamera, mikrofon i znanje.

Kako da držim časove?

Putem YouTube kanala i OBS programa, putem ZOOM aplikacije, Google Classroom, Viber grupe, Skype…

U nastavku imate par korisnih saveta i linkova za skidanje besplatnih aplikacija.

ZOOM – https://play.google.com/store/apps/details?id=us.zoom.videomeetings&hl=en

OBS – https://obsproject.com/

Google Classroom – https://edu.google.com/products/classroom/?modal_active=none

Viber za (desktop) računare  – https://www.viber.com/download/

Slack – shorturl.at/iCVX7

 

Ukoliko svojim đacima šaljete linkove, a linkovi su predugački (zauzimaju mnogo mesta, deca mogu da se pogube u gomili linkova naročito ako su dugački), možete ih skratiti besplatno, online (pogledajte link za Slack koji sam napravila). Kopirajte željeni (dugačak) link u prazno polje, stisnite dugme za skraćivanje i eto preglednije komunikacije. LInkovi za skraćivanje linkova odnosno URL-ova :)))

https://tiny.cc/

https://www.shorturl.at/

https://cutt.ly/

 

Kratko objašnjenje za YT:

Šta je OBS? U pitanju je besplatan program koji služi za strimovanje, snimanje video zapisa… odnosno online-live komunikaciju. U ovom konkretnom slučaju to znači da bi profesori putem YouTube platforme lako i jednostavno mogli uživo da prenose svojim đacima znanje i informacije.

Na ovaj način moguće je držati časove. Komunikacija je dvostrana, jer putem Live-a svi koji su se uključili u isti mogu da komuniciraju putem chat-a (ćaskanja) koje se nalazi uz sam video.

Šta posle live-a? Sadržaj može da ostane online kako bi se đaci prisetili, kako bi i drugi mogli da vide video sadržaj i sl.

Danas postoji nebrojeno mnogo opcija, samo je pitanje koju ćete da izaberete. Jedno je siguno – ne smemo ostati digitalno nepismeni!

Srećno i ostajte mi zdravi!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *