Šta činiti kada „padnu mreže“

Za početak, evo nekoliko saveta šta da radite kada neka od platformi na kojima radite „zakaže“ naročito ako imate mini, mikro, srednja preduzeća, bavite se influens marketingom, sami vodite svoj online biznis, kanal… generalno, kada marketing komunikaciju prvenstveno vodite online
  1. Backup – sačuvajte sve što radite na više mesta (računar, eksterni hard, cloud, drive, društvene mreže)
  2. Različite platforme – iako ste možda ljubitelj samo jedne platforme i samo vam je ona dovoljna da „radi posao“, sadržaj objavljujte i na drugim platformama koje nisu u rukama jednog vlasnika (Facebook, Instagram, LinkediN, Twitter, TikTok, YouTube, Website, email…)
  3. Download – redovno „skidajte“ sadržaj sa vaših mreža, sajtova i sačuvajte ga na nekom sigurnom mestu (na računaru, telefonu, eksternom hardu, drajvu, cloudu)
  4. Website– Vaš veb sajt je vaša „kuća“, vaša adresa, mesto koje bi trebalo da bude neizostavni deo vašeg biznisa. Stoga, osnova onoga što radite mora da ima i svoje mesto pod (na primer) wordpress nebom, odnosno da opis onoga što radite postoji i na vašem veb sajtu. Ne košta mnogo vremena niti novca, a može mnogo da doprinese i znači.
  5. Komunikacija – komunicirajte sa svojim korisnicima, potrošačima, partnerima, zaposlenima, porodicama putem različitih kanala komunikacije (Whatsapp, Viber, SMS, email, Zoom, Skype). Nikada ne znate kada koji može da padne i nestane.
  6. Zavisnost – ne dozvooite da vaš posao zavisi isključivo od jednog provajdera, od jedne platforme.
Na primer, pre neki dan pao je ceo Facebook, a sa njim i firme u njegovom vlasništvu – Instagram. Facebook, Whatsapp i Messenger. Potom je to povuklo i otežan rad provajdera interneta U jednom trenutku sam se zapitala: Šta će biti ako sve Facebook platforme nestanu ZAUVEK? Odgovor je bio: NIŠTA. Svi moji podaci nalaze se i na računaru, i na sajtovima, i na Tviteru, LinkedInu… i što je najbitnije nalaze se u mojoj glavi, mom znanju, iskustvu na polju marketinga i sociologije preko 2 decenije, nalaze se u iskustvu moje marketinšge agencije Pasaž, znanju mojih saradnika, radnika, asistenata, učenika… I to je najveća riznica znanja i imovine koju neko može da ima. Snaga je u dobroj preporuci koja može da znači više od stotinu objava na jednoj mreži. I naravno, jedan dooobar backup na svim mogućim uređajima i platformama ikada. Za više saveta uvek možete da mi se obratite putem mejla, u inbox, DM… Srećno!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *