O “Cyberbullying”-u u British International School

Prošle sedmice imala sam tu čast da držim nekoliko predavanja na temu „Cyberbullying i kako se zaštititi na internetu“. Ovaj put slušala su me deca (osnovci) iz „British International School“ u Beogradu.
Predavanje je bilo na engleskom jeziku, a držala sam ga klincima koji su došli iz najrazličitijih delova sveta. Baš u Srbiju. I znate šta? Gde god da ste i odakle god da dolazite, nasilje na Internetu je svuda prisutno. U većoj ili manjoj meri svuda postoji. U savremenom društvu kao što je naše, zaštita je postala neophodna stvar. Klinci su rođeni sa internetom, društvenim mrežama, neizostavnim aparatima kao što su mobilni telefon, pametni sat, tablet, računar… Podložni su raznim manipulacijama, otvoreni su ka različitim izvorima nasilja. A njih je zaista mnogo.
Da bi deca znala kako da se zaštite, to moramo da znamo i mi kao roditelji. Zašto ovo govorim? Zato što deca danas mnogo više znaju od svojih mama i tata. Ali moramo imati na umu da su to ipak deca, mali ljudi koji još ne znaju dovoljno, kojima i dalje treba naša zaštita, podrška i veliko znanje.


Zato, na kom god jeziku da držim predavanja, koji god dijalekt koristla, kojoj god deci se obraćala, ja se ujedno obraćam i vama, njhovim roditeljima, jer, ko će na kraju dana da ih zaštiti, ako ne vi?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *